18.06.2010 15:12

World Series by Renault - report

World Series by Renault

Ve  dnech 5. 6. - 6. 6. se uskutečnila Světová série Renault 2010. A že se bylo na co dívat. Počasí všem  divákům přálo,  bylo  slunečno a sem tam pofukoval vítr. Parádní čas na rodinný výlet za automobilovým dobrodružstvím.

Na programu byly závody různobarevných vozidel Megane Trophy, které prosvištěly po okruhu a zvuk motorů se rozléhal po celém areálu. Ti, kteří nechtěli sedět jenom na tribuně, si měli možnost zkrátit čekání na formule nebo Ragnottiho show ve stanovém městečku.

A že bylo, co procházet. Kdo je opravdovým fandou Renaultu si mohl zakoupit modely autíček, oblečení a jiné vymoženosti  s logem Renaultu. Hned ve vedlejším stanu se nahřívaly 2 formule s dlouhonohými hosteskami. Kdo chtěl mohl se zblízka podívat na formuli či se u ní vyfotit. Za zmínku  také stojí trenážér, ke kterému  byla samozřejmě šílená řada, všichni chceme být přeci závodníky? Člověk  usedl do sportovního sedáku, zapnul pásy a objevil se před ním okruh. Z pohledu diváka se zdálo být velmi jednoduché řídit ve vysoké rychlosti, ale jakmile se člověk "rozjel", pociťoval  každé vyjetí z tratě, v zatáčkách se konstrukce slušně nahýbala a přidání plynu vás to zarazilo do sedáku. Kousek dál byl salón starých  renaultů, které se lesky pod paprsky slunce a i  přes svůj věk  působily božsky. Všichni fotili a někteří s radostí usedali do nových vozů jako Renault Wind...

Dalším stanovištěm byly vozy nadšenců, kteří se rozhodli zúčastnit a představit tak veřejnosti svoji pýchu. Kromě Alpiny, se tu  objevilo i kabrio a také  "vytuněná" R5. No bylo se na co dívat!

Jezdci pro diváky připravili velkolepou show, kdy souběžně projížděli  jezdci kuželkami a tvořili tak "taneční" duo, následně se k nim přidávali další. Parkovali na ruční brzdu. A asi nejúžasnějšími prvky, byli řidiči na střechách svých jedoucích vozů, kdy si následně po seskočení vozy vyměnili. Po této exhibici startoval závod formulí. Každý jezdec se dostavil na své startovací místo a čekal na zahřívací kolo. Formule nastartovaly a pozvolna vyjely, pak se opět nastavily na start a začal samotný závod. Ze začátku nebyla žádná vážná nehoda, ale později  v závodu začaly formule postupně odpadávat, ať už kvůli technickým závadám nebo kolizím.

Pro Pětkaře asi nejůžasnější podívaná na Jeana Ragnottiho, který se svojí závodní 5kou několikrát okruh objel a pak předváděl parádní kousky. V průběhu exhibice se rozjeli i veteráni.

Během půl dne si  člověk vychutnal unikátní kousky, pokochal se, nasbíral inspiraci a odnášel si  domů spoustu zážitků. Takže ti z  vás, kteří letos nebyli, by si  to příští rok určitě neměli nechat ujít.

—————

Zpět


Kontakt

Renault 5 sraz