27.07.2015 14:29

10. Renault 5 sraz - komentář

10. Renault 5 sraz je zdárně za námi a tak si pojďme shrnout, jaké to letos bylo.

Jako první ze všech byl na letišti samozřejmě opět Anarki a jeho R5 GT Turbo. Přijel z dalekého Prešova už asi o půl druhé v noci a přespal v zavazadlovém prostoru svého Renaultíka. Anarkiho Pomněnka doznala výrazné změny, protože z venku je celá nalakovaná ala Blue Raider. Pod kapotou ale burácí stále stejný nadupaný agregát.

Kolem půl osmé se na letiště začali sjíždět organizátoři a pomalu se chystala trať slalomu a stan se zázemím.

A pak už to šlo ráz na ráz. Dofrčel Vojta (R5 16V), bratři Koňuchovci (R5 GTX a R5 GTE Blue Raider), Rosťa (R5 GTX), Erikson (R5 GT Turbo), Robert Žák (R5 GT Turbo), Peťa (R5 16V), Rpetka (R5 GTE), Karel Ušela (R5 GT Turbo) a já (R5 GTX Exclusiv). Nakonec jsme napočítali 11,5 Renaultů 5. Ten půltý byl totiž Peťův Renault Rapid s tváří R5 :-)

Z přihlášených účastníků chyběl pouze Azrael, kterému přejeme brzké uzdravení!

Hned z rána jsme se tedy dali do hromadného focení. Zepředu, zezadu, z boku... zkrátka jak kdo chtěl.

A po focení hurá na slalomovou trať. Nejdříve si ji všichni přihlášení závodníci prošli pěšky. Potom jsme udělali zaváděcí jízdu ve vláčku a volné tréninkové jízdy. A pak už se začalo pěkně zostra a na plný plyn! Startovní číslo 1 měla Rpetka (tedy naše Peťa) a své GTE vodila pěkně svižně! Za podobnou jízdu by se nemusel stydět ani chlap. Dále schopnosti své i svého auta prověřovali MikoGTE, Anarki, Peťa V., Rosťa a také já (ovšem se zapůjčeným 16V od Peti, za což mu ještě jednou děkuju). Slalomová trať byla celkem jednoduchá a dokonce i Anarki ji letos zvládl bez větších potíží. Při délce trati kolem 1400m dosáhli nejlepší jezdci rychlostního průměru cca 55km/h. Na třetím místě v této disciplíně nakonec skončil Rosťa se svým stříbrným GTX. Druhé místo obsadil Peťa s 16V a první místo se podařilo vybojovat mě s Peťovým 16V.

Následovaly závody ve sprintu. V této disciplíně už dlouhá léta kraluje Anarki se svým GT Turbo. Letos ho přijeli potrápit další dva rivalové ze Slovenska Robert Žák a Erikson. Oba také s R5 GT Turbo. Bohužel Erikson nakonec na start nenastoupil. Sprintu se zúčastnili tito jezdci: Rpetka, Peťa, Vojta, Anarki, MikoGTE, IL-TAXI3 a Robert Žák. Trať byla oproti minulému ročníku obrácená, tedy směrem do mírného kopečka. I tak ale někteří jezdci v zápalu boje brzdili až na louce :-) Nejdříve se jely jednotlivé jízdy na čas a potom podle dosažených výsledků se startovní pole seřadilo a začalo se s vyřazovacími jízdami. Boje byly pěkné. Hodně těsné jízdy předvedli Peťa s Robertem Žákem. Do semifinále se nakonec dostal Vojta vs. Robert Žák. Postup se podařil Robertovi a tak byly finálové jízdy doménou Slováků a vozů GT Turbo. Jezdilo se pěkně na krev o čemž svědčila oblaka dýmu od pneumatik v cíli a také přehřátý motor Robertova auta. Nakonec ale Anarki nenechal nikoho na pochybách, kdo je králem sprintů a vybojoval první místo.

Po sprintech jsme se dali do znalostní soutěže Poznej R5. Peťa připravil sadu 22 různých dílů a myslím že to bylo v historii této soutěže poprvé, co ani jeden ze soutěžících nepoznal jeden z předmětů. Jednalo se o plastovou krytku nad olejovým čerpadlem "Fkového" motoru. Stejně jako vloni obsadili první dvě místa bratři Koňuchovci, konkrétně nejlepší byl IL-TAXI3 a druhý MikoGTE. Na pomyslném stupni vítězů jsem je pak třetím místem doplnil já.

Po této disciplíně následovalo vyhlášení výsledků, protože Erikson s Robertem Žákem odjížděli zpátky domů. První tři soutěžící v každé disciplíně dostali za své výkony medaile. Plaketu za NEJ Renault 5 roku 2015 získal na základě hlasování diváků Erikson a jeho závodní střela. Gratulujeme!

Následovala soutěž ve výměně kola. Přihlásili se čtyři soutěžící a to Rosťa, Rpetka, IL-TAXI3 a Peťa. V mezičase to vypadalo, že zlato bude patřit IL-TAXI3, ale potom mohutně zafinišoval Peťa a zvítězil. Druhý tedy byl IL-TAXI3 a třetí Rosťa.

Soutěže byly dokončeny a my hladovci jsme si konečně mohli ugrilovat klobásku :-) Počasí bylo příjemné a tak jsme ještě nějakou dobu seděli a kecali. Sraz už se blížil ke konci a tak poslední účastníci vytvořili pod vedením Rpetky řetěz a vyrazilo se na malou spanilou jízdu přes Slušovice směrem domů.

Byla to velmi příjemná sobota a všem moc děkuju za hezké chvilky.

Těším se zase za rok!

Marťas

 

27.7.2015

(autor fotek: Rosťa a jeho manželka)

—————

Zpět


Kontakt

Renault 5 sraz